10 tips hur du som chef skapar gemenskap när man jobbar på distans

- Annica Thorberg fr, mar 20, 2020

I dessa märkliga och ovana tider där allt fler medarbetare uppmanas att arbeta på distans (eller hemifrån) (om man har ett sådant jobb att man t. ex arbetar via sin dator, så kan det innebära t ex att produktiviteten:

 • sjunker, att de anställda känner sig ensamma
 • (kanske inte alltid roligt att jobba hemifrån om man t ex är singel),
 • att det är svårt att känna den rätta motivationen.

tips att skapa gemenskap distansDvs, konsten att leda sig själv är inte så självklar som många tror. Så här kommer några tips till dig som är chef och ledare för ett team som nu under en period arbetar på distans. Här är tipsen:

 1. Sätt upp digitalt mötesverktyg som passar alla (det företaget valt), se mitt blogginlägg om 15 digitala verktyg att använda
 2. Avsätt 1 tim asap och be alla komma in med idéer på hur ni kan jobba o känna gemenskap varje dag, sammanställ o mejla ut.
 3. Ha (om möjligt schemalagda morgon, lunch o eftermiddagsfika (som ni brukar) och uppmana de som kan att vara live den tiden och ni kan snacka av er, prata om situationen, gemensamma uppgifter, vad som händer, vad man gjort etc. Precis sånt som man brukar prata om på sina gemensamma pauser
 4. Ordna 5-10 min pausgympa varje dag (alla har inte de allra bästa arbetsplatserna hemma, så viktigt att röra på sig och sitta/stå rätt)
 5. Sätt upp gemensamma mål och individuella mål för varje vecka
 6. Avsätt "one-to-one-möten" med ditt team varje dag
 7. Lägg in nån form av utbildning/webinar eller Youtube-tips som ni tittar på tillsammans som är jobb eller yrkesutbildande och reflektera tillsammans efteråt
 8. Ta fram ett enklare rapporteringsverktyg (veckovis)k, om ni inte har det redan (kan vara så enkelt som "weekly" i punktform eller sätt upp Trellobrädor för varje medarbetare o team
 9. Ha en liten tävling där alla kan komma in med förslag på hur man skapar gemenskap och arbetar på ett nytt roligt sätt (belöna alla - inte bara en...)
 10. Skapa en form av "slutet av veckan-AW" där ni gemensamt berättar om hur veckan varit och uppfattats.

Ja detta kom direkt från hjärtat - hoppas jag inspirerat dig till att använda några av tipsen i dessa märkliga corona/Covid-19-tider. Men det bästa är att bygga väderkvarnar när det blåser inte vindskydd - och se det bästa i situationen så kommer vi att övervinna detta tillsammans.

Vill du ladda ner tipsen som en PDF, inga problem. Här kan du göra det

Yes, klart jag vill beställa de 10 tipsen


Läs gärna mer om oss på Marketinghouse här, för vi hoppas vi skapat nyfikenhet kring vilka vi är och vad vi gör.

Annica Thorberg
VD | Inbound marketingkonsult | Linkedinspecialist | Digitala mötenexpert

Prenumerera på bloggen

Inbound-bloggen

Nyligen från bloggen

© Alla rättigheter förbehållna.