6 saker för att öka synligheten för ditt företag i sociala medier

- Annica Thorberg må, dec 07, 2015

De bästa idéerna, planerna och aktiviteterna vi på Marketinghouse ska genomföra får jag under ledigheter och semester, känner du igen dig? Och snart stundar kanske ledighet för dig som driver företag eller som ansvarar för digital marknandsföring och sociala medier inklusive content i ditt företag. Vi brinner för att hjälpa andra företag lyckas och växa med hjälp av sociala medier och inbound marketing. Så här är en liten checklista att följa för att börja planera för 2016.

6_tips_fr_att_ka_synligheten_i_social_medier_Marketinghouse.jpg

1. Se till att din webbplats är bra indexerad och lätt att hitta in till
Gör egen sökordsoptimering (SEO), börja med att kolla 10-20 kombinationer av sökord inom din verksamhet, hur pass högt kommer ditt företag upp Google. Är du på andra sidan på något är det dags att börja indexera sidan bättre. Ladda ner vår guide – 9 steg. Erbjud gratistips att ladda ner från din webbplats, marknadsför dem i sociala medier.Skapa sociala mediekanaler i de kanaler dina potentiella kunder finns

2. Skapa sociala mediekanaler i de kanaler dina potentiella kunder finns
Fundera på i vilka kanaler dina potentiella kunder finns och vart de troligast vill börja följa dig och ditt företag. (Fråga gärna befintliga kunder). För B2B företag är Linkedin den självklara kanalen om man vill nå beslutsfattare och påverkare i företag. Vill man nå t ex kvinnor som gillar mode, mat och inredning så är Pinterest den överlägset bästa kanalen idag (även om den ännu inte är så stor i Sverige så är kanalen megastor i USA) så varför inte vara tidigt ute.

Twitter är en bra kanal för att nå journalister, kommunikatörer, debattörer politiker, organisationer och nyhetskanaler. Men det gäller att vara ihärdig här för ca 10 % av de som använder Twitter står för 90 % av innehållet ännu så länge. Instagram kan vara en bra kanal för att nå en yngre publik som mer överger Facebook men intresset för kanalen växer uppåt i åldrarna, främst bland kvinnor, är min erfarenhet. Använd videos och filmer (egna och andras) och bygg din egen kanal på YouTube. Google+ väntas få sitt stora genombrott 2014 och har + 350 miljoner användare så glöm inte den kanalen om du främst vänder dig till internationella beslutsfattare och påverkare särskilt i IT-branschen.

Facebook bör du ha även som B2B företag (fast Linkedin bör vara huvudkanalen) eftersom 4,8 svenskar trots allt har ett konto här. Och varför inte starta grupper på både LinkedIn och Facebook och locka in människor som är intresserade av din bransch. Och varje socialt medium räknas som en s.k inbound  länk in till din webbplats vilket positivt påverkar Googles indexering och syns bra vid googlingar.

3. Synliggör dina sociala medier
Ha sociala media-knapparna och möjlighet att prenumerera på din blogg och dina nyhetsbrev väl synligt och gärna högst upp på din webbplats. Berätta på LinkedIn att ni finns på Facebook och tvärtom.

4. Starta en blogg och/eller ett nyhetsbrev
Skriva om smarta lösningar ni gjort, tipsa om saker som löser problem för kunderna, skriv om nyheter, undersökningar, andras artiklar, egna betraktelser. Tipsa befintliga kunder om bloggen och nyhetsbrevet och att de i sin tur kan tipsa andra. Berätta i sociala medier om din blogg och värdet med att få ditt nyhetsbrev.

5. Whitepapers
Skapa affärsnyttiga tips, råd etc som PDF: er. Lägg upp dem på webben, på bloggen, i nyhetsbrev etc och marknadsför dem i dina sociala mediakanaler. Så att folk kan ladda ner dem. Berätta om det i sociala mediekanalerna så ökar du trafiken in till din webbplats.

6. Börja e-mingla på LinkedIn
LinkedIn sover inte och tar heller inte semester. Jag som arbetar med LinkedIn dagligen ser att sommarlediga svenskar ägnar allt mer tid åt LinkedIn. Så det gör att det du och ditt företag gör nu får större synlighet. Fundera på vilka skulle vara dina idealkunder och varför och använd LinkedIns sökfunktion för att hitta dem. Ta dig tid att nätverka på LinkedIn så blir får ditt företag en rivstart inför hösten med alla nya kontakter du fått under sommaren och lägg ut affärsnyttig information här redan nu.

Det är nyhetstorka i media under längre ledigheter i Sverige som t ex julen- utnyttja det till din fördel.
Annica Thorberg

Prenumerera på bloggen

Inbound-bloggen

Nyligen från bloggen

© Alla rättigheter förbehållna.