De största utmaningarna för marknadschefer 2025: Så förbereder du dig

- Annica Thorberg on, okt 16, 2024

Teknologins påverkan på er marknadsföring

Är AI den största utmaningen för marknadschefer 2025? Många tror det men det är en utmaning för många inom de flesta områdena i vår värld. Och för marknadschefer självklart en stor sådan men det finnS även andra områden självklart. Det är vi nog helt eniga om. Men jag väljer att se detta som möjligheter. Och har här listat lite spaningar jag gjort och gör.

Marketing managers challenges 2025(C: AI-genererad bild)

Men all teknologi förändrar ständigt landskapet för framför allt hanteringen av (digital) marknadsföring, med nya verktyg , plattformar och trender som dyker upp hela tiden. Och hur snabbt det nu går med olika AI-funktioner i allt från (men finns än mer att nämna egentligen):

  • CRM (automatiseringar, den allt närmare samarbetet sälj, marknad, HR)
  • CMS (SEO, design, flöden, statistik, konvertringstänk, chat bottar
  • Sociala media - plattformar, AI, algoritmer, o ständigt nya sätt att utveckla sitt content för att nå rätt mågrupper vid rätt tillfällen i rätt kanal.
Som marknadschef måste man numera hålla sig uppdaterad om de senaste trenderna inom AI, dataanalys och automatisering för att effektivt nå sina målgrupper. Man måste helt enkelt lägga ett antal timmar varje månad på omvärldsanalys och trendspaningar vad som gäller inom sociala medier, content, verktyg, SEO och en massa annat - och numera i kombination med AI.


Dessutom innebär den ökande användningen av sociala medier att du måste vara skicklig i att hantera och analysera kund-interaktioner i realtid, vilket kan ge värdefulla insikter för framtida kampanjer. Och stöd till säljteamet.

Att vara marknadschef idag är att vara en all-konstnär, en spindel i det digitala nätet, både generalist men också specialist. Det går fort nu, Jättefort och AI flyttar in överallt i alla de kanaler, kommunikationsverktyg och content, och här gäller det att ligga i framkant. 

Du ska räcka till för :

  • Marknadsteamet (om du har ett)
  • Säljteamet
  • HR-teamet
  • Ledningen
  • Kunder, partners
  • Omvärldsbevakning, trender och nyheter

Och dessutom vara överallt digitalt, med olika kanaler, verktyg, och för många i företaget. Känner du igen dig? Dessutom får marknadschefer allt färre resurser i form av budget och team, vilket är helt otroligt m h t hur snabbt det går inom marknadsföringsområdet. AI i all ära, men det gör inte allt jobb, du behövs men rätt använt kommer det att effektivisera ditt arbete, era kampanjer, analyser och resultat. AI ersätter inte marknadsavdelningen, utan blir ett starkt stöd, som en digital assistent.


Kundupplevelse och personalisering i fokus

Kundupplevelsen blir allt viktigare, och marknadschefer tillsammans med säljchefer måste prioritera personalisering för att skapa meningsfulla relationer med era kunder. Genom att använda data för att skräddarsy erbjudanden och kommunikation kan företag öka kundlojaliteten.

Att investera i verktyg som möjliggör personalisering och att förstå kundens köresa har blivit avgörande för att stå ut i ett konkurrensutsatt marknadslandskap.


Att navigera i en förändrad digital miljö

Den digitala miljön utvecklas snabbt, och du som marknadschef måste anpassa företagets strategier för att möta nya utmaningar som förändrade algoritmer och dataskyddslagar. Att ha en flexibel och anpassningsbar strategi är nödvändigt för att kunna reagera på dessa förändringar.

Dessutom är det viktigt att kontinuerligt utvärdera och optimera digitala kampanjer för att säkerställa att de förblir effektiva och relevanta för målgruppen.


Hållbarhet som en central del av strategin

Hållbarhet blir en allt mer central del av företagets strategier, och marknadschefer måste integrera hållbara metoder i sina kampanjer. Kunderrna mer medvetna om miljöpåverkan av sina köp och föredrar leverantörer som tar ansvar. Och det kan t o m bli ett krav för att ni ska kunna sälja era produkter och tjänster.

Det är viktigt att kommunicera företagets hållbarhetsinitiativ tydligt och autentiskt för att bygga förtroende och lojalitet hos kunderna.


Framtidens kompetenser för marknadschefen

För att möta framtidens utmaningar behöver marknadschefer utveckla nya kompetenser, särskilt inom:

  • dataanalys
  • ännu ner hur kundens digitala köpresa ser ut
  • ha förstålese för företagets säljprocesser och börja jobba betydligt mer ihop
  • hur AI kan användas i allt du gör 
  • content marketing
  • lära dig löpande om nya smarta digitala marknadsföringsverktyg

Create a female marketing manager with many armsAtt förstå och kunna använda avancerade analysverktyg blir avgörande för att kunna fatta informerade beslut. Dessutom är mer mjuka färdigheter som kommunikation och ledarskap viktiga för att effektivt kunna samarbeta inom team och med andra avdelningar i företaget.


Hur ska du hinna ta till dig allt nytt och implementera?

Jag som arbetat som marknadschef i många år och dessutom hjälpt så många marknadschefer navigera rätt i den digitala marknadsförings-världen lägger själv idag säkert 2-3 timmar/vecka på att lära mig använda AI i allt fler delar av vår verksamhet och för kunder, koll på nya strategier, verktyg, trender etc. Så här är några punkter jag rek dig som själv har en marknadschefsroll, att börja planera mer för:

  • Avsätt tid varje vecka för egen utveckling inom ditt gebit
  • och hur den bransch du arbetar inom påverkas av AI, teknologi, sociala medier etc
  • Gå olika korta webinarer, online-kurser, LinkedIn Learning t ex har massor för oss
  • Starta framtidsspaningsgrupp/nätverk internt eller med andra marknadschefer
  • Engagera dig i branschnätverk och ta del av det som erbjuds
  • Lär dig hur du använder AI-verktyg som Co-pilot, ChatGTP, Jasper, 
  • Ta initiativ till AI-projekt internt eller med andra marknadschefer

Detta är bara en spaning och lite idéer, men en sak är säker, och det är att vara öppen för detta stora paradigm-skifte som verkligen på verkar hur du som marknadschef kommer jobba.

Var nyfiken, lyhörd och våga testa nytt. Folk kommer öven i fortsättningen köpa och sölja produkter, tjänster och annat. 

Vill du och ditt företag ha ett bollplank inom vårt specialområde digital marknadsföring, martech, sociala medier, sälj-och marknadsstrategier eller Hubspot. Kontakta mig gärna.

Prenumerera på bloggen

Inbound-bloggen

Nyligen från bloggen

© Alla rättigheter förbehållna.