Ungdomar på sociala medier

- Annica Thorberg fr, nov 21, 2014

 

Ungdomar på sociala medierNadja_Rådström_praktikant_Jag heter Nadja och jag är Prao-leven här på Marketinghouse den här veckan och jag har fått som uppgift att skriva om vad ungdomar gör på sociala medier. Som vad vi använder, varför, på vilket sätt och många andra saker som jag tänkte dela med er.

Appar vi använder
Vi använder många olika appar på mobilen och datorn. De flesta ungdomar använder Instagram, Tumblr, Vine, Ask.fm, WeHeartIt, Youtube, KiK,någon form av bloggportal, Twitter, Snapchat och Facebook, inte lika mycket som förut men än använder vi det fortfarande. Men de flesta ungdomar idag kollar mest på Facebook bara för att dela på olika filmer och roliga videos.   

Eftersom alla kanske inte vet vad man gör på alla dom här sociala medierna så tänkte jag skriva om det också. På Twitter skriver man så kallade tweets med begränsning på 140 tecken. Twitter är en väldigt ärlig sida och folk skriver vad man tycker och inte bryr sig om vad någon annan säger om deras åsikter. Tweetsen kan också visas över hela världen och man kan följa folk och folk kan följa dig.

Instagram är hela motsatsen till Twitter tycker jag. Instagram/människorna på Instagram kan vara väldigt ”fake” ibland och det kan bli väldigt stora bråk om någon kommenterar deras åsikter. Men utifrån de så lägger man ut bilder på sig själv eller på andra saker och skriver en text under bilden. Man följer också folk för att se vad andra gör och folk följer en tillbaks. 

Med Snapchat skickar man bilder eller videos (även kallade Snaps) till andra folk utan att de kan sparas. När mottagaren har sett snapbilden tas den bort från Snapchat så man inte kan se den igen. Den som skickar bilderna/filmerna kan också välja under hur lång tid mottagaren ska kunna få titta på bilden eller filmen. Tumblr och WeHeartIt är en sida där man lägger upp inspirationsbilder och följer folk.

Vine är nästan samma sak som Instagram förutom att man lägger upp 6 sekunders videos och man följer folk. Ask är nog den sämsta sajten du kan vara inne på. På Ask ställer man frågor till andra antingen anonymt eller inte anonymt. Eftersom du kan skriva anonymt förekommer det mycket mobbning! Youtube är en sida där man kan lägga upp videos, antingen musikvideos, roliga videos eller videos om ”vardagliga” sysslor. KiK är en app där du kan chatta med dina vänner gratis. 

En bloggportal, som tex www.blogg.se, www.imnext.se och www.nattstad.se kan du skriva om allt möjligt. Mode, din vardag, tips och åsikter. Vad som helst som intresserar dig. Facebook vet väll de flesta om vad det är så det ska jag inte ta upp nu.

Varför vi använder dom
Vi använder alla de här apparna är för att kommunicera med varandra och andra. För att kunna skriva av sig som på bloggar och Twitter och för att ha kul på sociala medier, underhålla folk. Också för att få bekräftelse. Som på Instagram till exempel. Jag har tänkt på det ett tag nu. Varför ska man lägga ut bilder på Instagram om man inte vill ha lite lite bekräftelse? Det kan ju vara så att man vill lägga ut bilder bara för att visa vad man gör på dagarna men en riktigt stor del av Instagram är att få bekräftelse från andra. Och nu tänker jag på ungdomar som gör det här, inte vuxna! 

Hur vi pratar med varandra med olika appar
Hur vi pratar med varandra på sociala medier är olika beroende på vilken app man använder. Och olika hur vi pratar utanför nätet också. På sociala medier vågar man skriva mer elakt mot varandra än vad man vågar utanför nätet. Det beror oftast på att man inte vågar prata ”face2face” när man bråkar till exempel. E att man inte vågar säga att någon person är ful mitt framför den personen eftersom man är inte lika modig utanför sociala medier än vad man är vid datorn/mobilen.  

Men som sagt, det är olika beroende på vilken app man använder också. På Instagram brukar man vara väldigt snäll om någon lägger ut en bild och man kommenterar bilden och gillar. Men sen direkt när någon skriver en åsikt om till exempel feminism blir det stora bråk som till viss del är ganska roligt att läsa men också väldigt tröttsamt . Och samtidigt dåligt att det ska händer för man måste respektera olikas åsikter. Vine är en app som Instagram förutom att man lägger ju ut videos istället för foton.

 

Ask.fm är ju en sida där man kan ställa frågor antingen anonymt eller synligt. Det är väldigt dåligt eftersom där finns mycket hat och många är väldigt uppkäftiga  på den appen och mycket tråkiga saker har pågått på grund av den appen. 

Twitter är ju en bra sida som jag skrev om förut och jag älskar Twitter! Folk är sjukt ärliga och dom skriver sina åsikter hela tiden men ingen ”bryr” sig om hans/hennes åsikt som den skrev och då blir det ju inget bråk. Så jag förstår inte varför det inte kan vara så på andra sociala medier också.. 

KiK är en app där man sms:ar gratis. Jag tycker många kan låta väldigt sura på sms:en och jag tycker många skriver på ett elakare sätt än på vanligt sms. Man kan ju faktiskt tro att KiK är en ”vänlig” app med tanke på att det lätt blir mer bråk och tjafs än på andra sociala medier och att man kan sms:a gratis, för sms kan ju inte vara farligt. Men man accepterar det oftast på KiK om det händer något för man inte ville ta det face2face. 

När det gäller Youtube  kommenterar man saker och det kan även förekomma hat och bråk där också. Det är enda kanalen där du kan göra ”tummen ner”.

Snapchat är bra tycker jag. Där kan det inte bli bråk, eller inte vad jag vet eftersom man bara kan skriva en rad (40 tecken) då hinner man inte att skriva så mycket tror jag, haha! 

I Weheartit och Tumblr kan man inte kommentera bilderna förutom på Tumblr men jag tror inte det förekommer något bråk eller hat på de sidorna eftersom det är inspirationssidor och man kan knappt kommunicera med varandra ens. 

En bloggportal är både och. Man kan få världens gulligaste kommentarer ibland men ibland väldigt elaka saker och då undrar man ibland hur folk kan ha mage till att säga något sånt elakt. 

Nu den sista, Facebook. Ungdomar är ju som sagt inte inne på Facebook för att chatta med varandra eller andra. Vi delar oftast filmer som vi ska se på och jag är faktiskt osäker om man kan kommentera de. Men om man kan, tror jag inte det är så mycket dumma kommentarer. Kanske någon enstaka gång men jag vet inte. 

Kolla in min blogg nradstrom.blogg.se

Med vänlig hälsning 

Nadja

Prenumerera på bloggen

Inbound-bloggen

Nyligen från bloggen

© Alla rättigheter förbehållna.